Üzerinde yaşadığımız dünyanın milyonlarca yıllık bir geçmişi olduğunu biliyoruz. İnsanlığın geçmişi de dünyanın geçmişi kadar olmasa bile yine binlerce yılla ifade edilebilir. Bu yaşlı dünyamızı son yüz yıl içerisinde biraz da insanlar yaşlandırmıştır. Bencilce, hoyratça doğal dengeler bozulmuş, insanlığın dışındaki canlıların hayatı hiçe sayılmıştır.
Mevsimlerin akışıyla ilgili atalar sözler söylemiştir, şu mevsimde şöyle yağış olur, bu mevsimde böyle soğuk olur gibi. Oysa şimdi öyle mi? Doğa bizi şaşırıyor mu? Yoksa biz doğayı küstürdük mü? Ne kışlar kışa benziyor, ne baharlar bahara. Yağmurlar sele dönmüş, dolu yağışları taşa. Kışlarla sonbaharlar bir birine karışmış. Bir taraftan aşırı yağışlar toprağı alıp götürürken bir yerlere doğru, diğer taraftan kuraklık ve susuzluk kendini gösteriyor.
Yüzlerce çeşidi bulanan hayvanların yaşam alanları ellerinden alınıyor, ağaçların yerleri sözüm ona modern yaşam alanlarına çevriliyor. Bülbülün altın kafeste değil de ağacın dalında daha mutlu olabileceği hiç düşünülmüyor. Sürekli çalışan arılar, karıncalar, bir avuç çamurdan kendine lüks bir konut yapmaya çalışan kırlangıçlar sanki kimseyi ilgilendirmiyor.
Ağaç, ağaç içinde büyür. |
Ey insan oğlu, yaşadığın dünyaya nasıl sahip çıkacağını bilmek için alim olmaya gerek yok. Sadece meyvesini yediğin ağacın dalını kırma, bir ağaç dikmek yerine gidip bir ağaç kesme, ormanda yaşayan canlının yaşam alanın elinden alma, atmosfere zarar veren kimyasallardan uzak dur. Her şey benim içindir deme, unutma ki ağaçlar, otlar, çiçekler, böcekler, balıklar ve kuşlar, bütün canlıların kendi doğasında yaşamaya hakkı vardır. Ona saygı göster yeter.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder